Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

28. skupština EUMETNET-a

Datum: 26.05.2022.


U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

Generalna skupština EUMETNET-a se održava dva puta godišnje, sa ciljem da se zemlje članice EUMETNET-a upoznaju sa svim aktivnostima, od raspoloživih programa saradnje (obaveznih i opcionalnih), finansijama, raspoloživim fondovima za apliciranje, obavezama usklađivanja sa EU regulativama, naročito iz oblasti dostupnosti podataka. Ujedno, zemlje se izjašnjavaju i glasaju o predloženim temama, kao i programu rada i saradnje za sledeći period, odnosno drugu polovinu 2022. i početak 2023.godine.

EUMETNET mrežu čini 31. zemlja članica, odnosno nacionalne meteorološke i hidrološke službe u Evropi. 28. EUMETNET Skupština održala se u periodu 23-24.maj 2022-godine, a predstavnice Zavoda su bile direktorica Zavoda - Dušica Brnović i načelnica odjeljenja za međunarodnu saradnju - Ivana Adžić.

   
Štabna vježba projekta BALANCE održana je 15-16. juna 2022. godine u Kumboru, Herceg Novi. Predstavnici tri lokalne opštine, Herceg Novi, Kotor i Tivat, simulirali su odgovor na scenario imaginarnog zemljotresa, koji je pogodio Boku Kotorsku.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, decembra 1994. proglasila je 17. jun Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše. Ovaj datum se obilježava svake godine počev od tada, kako bi se ukazalo na sve veću opasnost od ovih pojava. Ovogodišnji Svjetski dan se obilježava pod sloganom “Rising up from drought together / Zajedno se uzdižemo iz suše”, čime se apostrofira značaj sinergetskog djelovanja svih subjekata u borbi protiv, sve izraženijih posljedica suše i degradacije zemljišta.
U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197